Juuri tällä hetkellä en voi olla ajattelematta elämän epäreiluutta. Koirani on tänään saanut läppävikadiagnoosin, ja minun on hirvittävän vaikea hyväksyä sitä. Minun rakas Dinani on parantumattomasti sairas. Tätä kirjoittaessani kyyneleet valuvat poskille, mutta yritän kirjoittaa järkevästi.

Pari viikkoa sitten luin Daami-siskon blogista, että Daamilta oli löytynyt rutiinitarkastuksen yhteydessä sivuääni, vakavuusasteeltaan 2-3/6. Dina on ollut koko ajan täysin oireeton, mutta siltä istumalta varasin ajan Lahden Eläinlääkäriasemalle Lambergin Sepolle, koska ajattelin, että on parempi tutkia kuin huolestua turhaan. Ajelimme siis tiistaina 29.3. Lahteen. Dina oli oma iloinen ja energinen itsensä, yritti mm. kiivetä vastaanottotiskin yli, koska sen takana oli joku mukava täti...

Lamberg lausui näin:
"Virallinen sydäntutkimus: Dina koiralla kuullaan hyvin hento sivuääni vas. kyljestä. Ultraäänitutkimuksessa osoitetaan hyvin lievä vas. eteisen laajentuma ja vuoto vas. eteiskammioläpässä. Sydänlihaksen supistuvuus on laskenut ns. latentille tasolle. Tämän perusteella ei voida osoittaa sydänlihaksen vajaatoimintaa mutta alkavan sairauden mahdollisuus on olemassa. Lausunto dilatiivisen kardiomyopatian osalta on rajatapaus.

Sydämen vajaatoiminnalle tyypillisiä oireita ovat yskä, hengenahdistus, yölevottomuus ja rasituksensiedon lasku. Oireeton koira ei tarvitse lääkehoitoa, kontrollitutkimusta suositan vuoden kuluttua jos oireita ei kehity."

Pam. Siinä menivät suunnitelmat, unelmat ja tulevaisuus.

Toistaiseksi Dinalla on kaikki hyvin, oireita ei ole ja harrastaa saa jos pysyy oireettomana. Tuo läppävuoto ei johdu rakenteellisesta viasta suoranaisesti, läppä näytti kuvassa olevan ok mutta jostain syystä vaan fuskaa. Ei mahdottomasti, mutta löydös on kuitenkin "merkittävä". Ei vakava, mutta merkittävä. Vasemman eteisen laajentuma taas johtuu läpän vuodosta, mitä enemmän takaisinvirtausta on, sitä enemmän eteinen joutuu tekemään töitä ja sitä myötä laajentuma suurenee, jos suurenee. Lambergin mielipide DCM:stä (dilatiivinen kardiomyopatia) oli rajatapaus, ei selkeä mutta ei tervekään. Supistuvuus on alentunut jostain syystä, syy voi olla em. läppävuoto ja laajentuma, mutta voi olla että se on vain ohimenevä tila (esim. johtuu sydänlihaksen tulehduksesta tmv.). Joka tapauksessa kontolliin vuoden päästä. Voi olla että tilanne on korjaantunut, mutta voi olla että pahenee. Jotain tekemistä asiaan saattaa olla silläkin, että Dinalla oli juuri juoksu ja se on ollut kohtuullisen raskaalla liikunnalla. Tämä arvoitus ratkeaa vasta ensi keväänä, mutta läppävuotoa se ei tule poistamaan. Toivomme oireetonta eloa, mutta tottakai Dina on tehotarkkailussa.

Olo on kuin rekan alle jääneellä. En tiedä miten pääsin kotiin koska matkasta ei ole muistikuvia. Klinikalta lähtiessä kello oli 12 ja muistan, että Dina halusi Kettu-roadkill-lelun ja ostin sen sille, toinen niin nätisti sen otti telineestä ja onnellisena riepotti pitkin odotushuoneen lattiaa. Vastaanottovirkailija katsoi minua hymyillen. Klinikan pihalta soitin monta puhelua, en tiedä kuinka kauan puhuin puhelimessa, mutta ilmeisesti kauan, koska kello oli 4 kun olin kotona.

Kuinka tästä eteenpäin, en tiedä. Vaikka minulla olisi kristallipallo, en haluaisi tietää, koska haluan elää pienen Rakkaani kanssa tässä ja nyt. Tiedän että kuullostan katkeralta, mutta tuhat kertaa mielummin olisin ottanut sydänsairaan Pulliksen tai silmäsairaan Vauhtin kuin molemmat vaivat samaan koiraan, minun rakkaaseen Dinaani. Elämä on vaan välillä niin helvetin epäreilua, että tekee mieli heittäytyä lattialle kiljumaan ja potkimaan, vaikkei se mitään autakaan. Niin kauan kun Dina on oireeton, se saa viettää täysipainoista whippetin elämää, riehua Kettunsa kanssa ja juosta keväthangilla ja pelloilla kuin reikäpää. Kaksi kisailmoa lähti eilen (ironista...), ne kisataan ja katsotaan sitten miten mennään eteenpäin. Siitä olen varma, että kun Dinan juoksut on juostu, on myös minun koiraharrastusurani - ainakin harrastajana - ohi.

Lempikuvani, jossa Dina on n. 4kk ikäinen

Prinsessani posettaa uuden pannan kanssa. Voiko olla ylpeämpää ilmettä?

(Pannan suunnittelin itse, toteutti Designdogin Johanna. Kiitos!)

Lisätietoa aiheesta: www.lahdenelainlaakariasema.fi/page/dilatiivinen-kardiomyopatia-300309 Dilatiivinen kardiomyopatia, kirjoittanut Seppo Lamberg